Хипертонията е позната на мнозина като високо кръвно налягане. Тя не се лекува, но може да се предотврати! Състоянието настъпва тогава, когато кръвта в артериите се движи под налягане, по-високо от нормално приетата стойност 120/80 mm Hg. Кръвното налягане може да е малко по-високо от тази стойност, но стане ли 140/90 или по-високо, се говори за хипертония.

Опасна ли е хипертонията?

Състоянието е изключително опасно, защото симптомите при него най-често са леки и се диагностицира късно, след като вече има нанесени тежки и трайни увреждания на организма. Хипертонията уврежда кръвоносните съдове, повишавайки риска от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и болест на сърцето. При нея както вече споменахме най-често няма оплаквания и именно затова кръвното налягане трябва да се следи. В по-редки случаи може да се появят симптоми като главоболие, замаяност, замъглено зрение или гадене.

За да се предотврати състоянието е важно да бъдат взети своевременни превантивни мерки. Ето тук Wellky идва на помощ, осигурявайки автоматично 6 пъти в денонощието измерване на кръвното налягане, сърдечния пулс и телесната температура. Освен това и персонализираната дистанционна грижа с услугата Wellky ще получите още: