Много хора свързват инсултите със старостта, но възможно ли е младите хора също да са податливи на тях?

Накратко, отговорът е да.

Какви са ранните признаци на инсулт?

За съжаление, за много хора ранните признаци на инсулт са трудни за откриване. Но тъй като инсултите засягат мозъка, най-забележимите признаци на инсулт обикновено оказват влияние върху говора и движението. Ако забележите, че приятел или любим човек проявява следните симптоми, незабавно му потърсете медицинска помощ:

Няма начин да контролирате тялото си 100% от времето, но можете да предприемете превантивни мерки, за да опитате да намалите шансовете си да преживеете инсулт. Ако сте с наднормено тегло, физически неактивни, употребявате наркотици или алкохол, пушите, имате по-висок риск да получите инсулт в ранна възраст. Освен това, ако вашият лекар ви е диагностицирал високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, сънна апнея или сърдечно-съдово заболяване, вие също сте изложени на висок риск от получаване на инсулт.

Предприемането на необходимите стъпки за извършване на промени в начина на живот – от включване на повече упражнения в ежедневието, до ядене на пресни плодове и зеленчуци и намаляване на червеното месо, до отказване от навика да пушите и контролиране на диабета – може да намали риска от инсулт и да добави години към живота.