Ниското кръвно налягане, наричано още хипотония представлява артериално налягане, което е по-ниско от общоприетата стойност 90/60 mm Hg.

При понижаването на тази граница се появява състоянието хипотония. Противно на много твърдения, че то не е особено опасно, това далеч не е вярно. Хипотонията може да застраши здравето чрез рязкото намаляване на кръвния приток към жизненоважни органи като мозъка и сърцето, например. При такава ситуация човек може да изпита първо замаяност, на която да не обърне особено внимание, след което зрението му внезапно да се замъгли, пулсът му да се ускори и да загуби съзнание. Това е изключително опасно, защото може да падне рязко и да се нарани сериозно.

За хипотонията няма възраст и пол, тя се наблюдава както при по-възрастните, така и при доста млади и здрави хора. Тя не се характеризира с тежки болестни симптоми и за нея няма лечение, а само превенции. Хората, които я имат, водят нормален начин на живот и с годините свикват със състоянието.

Съществуват различни видове хипотония – ортостатична, постпрандиална, нервно-медиирана и високорискова хипотония. Някой от тях се характеризират с внезапно понижаване на кръвното налягане. Тогава настъпват симптоми с различна тежест, сред които:

Нека разгледаме видовете хипотония по отделно

Какво може да направим и какви са превенциите

Wellky  е най-сигурният начин да си осигурите спокойствие и сигурност при хипотония. Иновативната услуга за България е насреща, за да помогне на вас и вашите близки. Посредством съвременните технологии и личното отношение.

С Wellky можете да бъдете спокойни, защото ще получите:

Допълнителните превенции, които може да вземете освен ежедневното проследяване на кръвното налягане са прием на много течности и разнообразно хранене, в което са включени много витамини, минерали и храни, които покачват кръвното налягане като добре осолени маслини, сирене и други.