Хроничните заболявания, включително множествена склероза, диабет, ХОББ, сърдечни заболявания и остеопороза, са водещата причина за смърт и инвалидност в цял свят. Независимо от вашата възраст или текущо здравословно състояние, важно е да сте наясно с често срещаните хронични заболявания и как да ги предотвратите.

Множествена склероза (МС)

Множествената склероза е хронично и автоимунно заболяване, което атакува нервната система, засягайки мозъка, гръбначния мозък, както и зрителните нерви. За съжаление учените все още не са определили как да предотвратят МС. Въпреки че се смята, че е свързано с генетиката, все пак има превенции, които можете да предприемете, за да намалите риска възможно най-много:

Диабет

Диабет тип 1 не може да се предотврати, но за щастие диабет тип 2 може. Около 9 от 10 случая на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез вземане на подходящи предпазни мерки:

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

ХОББ е всеобхватен термин за група белодробни заболявания, включително емфизем, хроничен бронхит и рефрактерна астма. ХОББ причинява задух, кашлица, хрипове и болки в гърдите. Ето няколко начина, по които можете да намалите риска от тези заболявания:

Сърдечно-съдови заболявания (ССЗ)

CСЗ е общ термин за заболявания, засягащи сърцето и кръвоносните съдове. Това включва коронарна болест на сърцето, удари и всяка друга подобна сърдечна недостатъчност или състояние. Предотвратяването на ССЗ и поддържането на здравето на сърцето е подобно на превенцията на споменатите по-горе хронични заболявания.

Остеопороза

Остеопорозата възниква поради дисбаланс в образуването на нова кост и резорбцията на старата кост. Това хронично заболяване кара костите да стават тънки и крехки, което увеличава шанса от получаването на фрактури и силна болка при просто падане или без никаква причина. Остеопорозата засяга около 75 милиона души в Америка, Европа и Азия. Ето как да укрепите костите си и да предотвратите появата на остеопороза:

При непредсказуемо заболяване никога не знаете, кога ваш близък в напреднала възраст ще има нужда от незабавна помощ. Wellky е услуга, която предоставя информираност, спокойствие и сигурност за здравословното състояние и локацията на тези хора, както и на хора с доказани здравни проблеми и то 24/7! Получавате: